1 Reactie
 1. Millingenaar huisfotograaf van Rowwen Hèze

  Marcel Hakvoort volgt als fotograaf popband op de voet en wordt zelfs door de fans op de schouders geslagen.
  DOOR DAAN RIEKEN
  Accordeonklanken galmen door de centrale hal van het Limburgs Museum. Die staat vol mensen in Rowwen Hèze-fanshirts. Wie de voorgaande jubileumactiviteiten heeft gemist, krijgt deze dag in Venlo een nieuwe kans om het 30-jarig bestaan van de dialectband te vieren.
  Op het programma staan een Rowwen Hèze-documentaire; een college ‘Rowwen Hèze voor gevorderden’ en – het hoogtepunt – de presentatie van een verzamelalbum. Zij die geen zin hebben een uur in de rij te staan voor de nieuwe plaat en bijbehorende handtekeningensessie kunnen terecht bij een expositie op de tweede verdieping. Over Rowwen Hèze.
  Op de begane grond maakt het museum haar bezoekers met foto’s alvast warm voor de tentoonstelling. Onder drie van die kiekjes treffen mensen uit de Ooijpolder een bekende naam: Marcel Hakvoort. Zoon van Marga én Guus, ex-ambtenaar (Millingen, Ubbergen) en oud-voorzitter van de Millingse carnavalsvereniging. De 40-jarige Marcel woont sinds 2000 niet meer in het Rijndorp. Hij is teamleider bij een zwembad in Boxmeer en gaat in zijn vrije tijd al vijf jaar door het leven als huisfotograaf van Rowwen Hèze.
  Dat maakt Hakvoort zelf deze middag in het museum ook tot een soort bezienswaardigheid. Hij wordt door diehardfans op de schouders geslagen en moet zelfs handtekeningen zetten in een jubileumglossy waarvoor hij foto’s maakte. “Sommige fans lopen ook met mijn foto op hun buik”, zegt Hakvoort. “Een van m’n afbeeldingen staat op Rowwen Hèze-shirts die verkocht werden. Kicken.”
  Hakvoort begon ooit ook als fan. Eind jaren negentig ging hij op aanraden van een vriend naar een concert in Arnhem. Hij móest Van Dik Hout horen. Maar de biologiestudent raakte die avond betoverd door de klanken van de tweede band.”Na het accordeonintro was het raak. Rowwen Hèze zong in dialect over dorpse zaken. Heel herkenbaar voor een Millingenaar. Ik was verkocht. Wilde ze overal gaan zien.”
  Tegenwoordig heeft hij die kans. En nog gratis ook. Als huisfotograaf hoeft-ie maar te mailen en hij kan afbeeldingen komen schieten bij om het even welk optreden. “Theatertour, clubtour, festivals”, begint de Millingse Boxmerenaar aan een opsomming.
  “Ik heb ook meegewerkt aan het jubileumboek, de expositie en de glossy.”
  Hakvoort doet het belangeloos. “Maar door de band kom ik bijvoorbeeld wel bij Guus Meeuwis, de Zwarte Cross en De Vrienden van Amstel Live. Rowwen Hèze is m’n kruiwagen en biedt een podium voor mijn foto’s. Bovendien kan ik een kijkje achter de schermen nemen. Dat zouden wel meer fans willen.”
  Zijn carrière als huisfotograaf begon min of meer per toeval. Begin deze eeuw raakte Hakvoort langzamerhand net zo verslingerd aan de fotografie als aan de Noord-Limburgse band. Hij leerde zichzelf de geheimen van een goed geschoten plaat en won in 2009 een fotowedstrijd bij de Zomerparkfeesten in Venlo. Op de kiek stond Rowwen Hèze-accordeonist Tren van Enckevort. Hakvoort: “Die afbeelding werd opgenomen in het jaarboek van de band en ik mocht foto’s komen maken bij hun jaarlijkse slotconcerten. Zo ben ik er in gegroeid.”
  Voor hij het wist, heette de Millingenaar ‘huisfotograaf’. Aan die rol moesten de bandleden in het begin wennen. Hakvoort herinnert zich hoe hij vlak voor een gastoptreden in het PSV-stadion achter de coulissen bandlid Theo Joosten tegen het lijf liep. “Wie ben jij”, klonk het verbaasd. “En wat doe je hier?”
  Die onwetendheid is al lang voorbij. Hakvoort kwam voor een fankalender zelfs bij de bandleden over de vloer om hen in privéomgeving te vereeuwigen. “Marcel was er ineens en is nooit meer weggegaan”, zegt Rowwen Hèze-zanger Jack Poels als de signeersessie even stilligt. “We kennen hem van zijn fototoestel, maar tegelijkertijd kennen we hem ook niet.” Een hand of een hoofdknik: veel meer behelst het contact tussen band en fotograaf vaak niet. Zo moet het ook, meent Poels. “Een goede fotograaf hoort onzichtbaar te zijn om de beste afbeeldingen te maken. Dat is Marcel. We zien hem opduiken bij een evenement, dan verdwijnt hij en even later zien we ineens prachtig resultaat. Ik kijk graag op Marcels site naar zijn oeuvre.”
  Op een afstandje staat Hakvoort te glunderen. Dat bandboegbeeld Poels zijn website bezoekt, wist hij niet. Wéér een hoogtepunt. “Ik heb op dvd’s van de band gestaan, op T-shirts, in cd’s: veel mooier wordt het niet. Hoewel…” Zijn blik glijdt langs zíjn Rowwen Hèze-afbeeldingen aan de muur van het Limburgs Museum.”Ik zou best nog eens met mijn foto op de voorkant van een nieuwe cd willen staan.” hakvoortfoto.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.